Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01 15:56 - За Любовта, любовта и заветът
Автор: lyudmilin Категория: Лични дневници   
Прочетен: 79 Коментари: 0 Гласове:
1 Из книгата "Кръвен завет" /червената нишка в Библията/ - Стен Нилсън 

Моментът, в който Божията любов бе отхвърлена и човекът за първи път не дойде на обичайното място за среща в Едемската градина, беше начало на страданието, което надхвърля границите на всеки разум. Колкото по-чиста и силна е една любов, толкова по-дълбока е скръбта. Когато съвършената любов викаше: "Къде си?!", вселената потръпна от болка, каквато не беше преживявала никога преди.

Младоженецът беше изгубил невястата си. Как постъпва страдащият от любов? Той дава на прелъстителя да разбере, че ще спечели отново невястата си на всяка цена. И то на каква цена!

За ТОВА се говори в Библията. Това е "червената нишка", която преминава през всичките й книги.

Младоженецът търси Своята изгубена и грешна Невяста, за да я спечели отново за Себе Си. И Той успява!

-----------------------------------------------------------

Из "Охридски пролог" за 12 януари

РАЗСЪЖДЕНИЯ

 

На земята няма по-голяма чест, нито по-високо звание, от това да си християнин. Когато съдията - мъчител Севир запитал младия Петър Авесаломит: „От кой род си?“, Петър отговорил: „Християнин съм“. Съдията пак го попитал: „В какъв чин си?“. На това Петър отговорил: „Няма по-голям и по-добър чин от това да бъдеш християнин“. 
Св. Иоан Кронщадски пише: Целия свят е паяжина в сравнение с душата на човек -християнин“. 
Християнинът е глинен съд, в който се на налива божествена сила и светлина. Дали този съд ще се постави на златен царски престол, или ще се внесе в тъмна сиромашка  стая, неговата ценност нито се увеличава, нито намалява. Не е ли златото еднакво ценно, ако е завито в свилена кърпа или в листо от зелка?

БЕСЕДА ЗА ТОВА, ЧЕ НА БОГА НАЙ-МИЛ Е ЧОВЕКА, И НА ЧОВЕКА – БОГ

Аз търся не вашето, а вас (II Коринтяни 12:14)

С тези думи, които е могла да произнесе само пламенната апостолска любов към ближните, е изказана същината на отношението на християнина към Бога и на Бога към християнина. Божията любов е можела да каже: „Ти, християнино, постиш заради Мене; заради Мене правиш милостиня; заради Мене се молиш усърдно; заради Мене градиш църкви; заради Мене принасяш жертви и вършиш много други добри дела. Всичко това е добро и всичко това ми е угодно, но ти си Ми по-скъп от този свят; в края на краищата, не търся нищо от света, а търся само тебе“. Любовта на християнина пък можела да каже: „Господи, Ти ми даваш здраве и това е добро. Ти даваш светлина, пращаш дъжд, с гръмотевиците освежаваш въздуха, и това е добро. Ти даваш богатство и мъдрост, дълголетие и потомство, и безброй други добрини. Ти поставяш обилна трапеза в този живот. И всичко е добро и предобро. И всичко приемам с благодарност. Но в края на краищата, това е само крайчеца на Твоята одежда; в края на краищата не търся нищо от всичко това, но Тебе Господи. Единствено Тебе търся." 
О, братя мои, Бог не е онова, което се вижда с телесните очи, нито пък човекът е онова, което се вижда с телесните очи. Онова, което се вижда в цялата природа, е само частица  от Бога; и онова, което се вижда в плътската одежда е само частица от човека. 

Бог, братя, е любов, която сваля небето на земята; и човекът е любов, братя, която издига земята до небето.

О, Господи човеколюбиви, Творче и Вседържителю, всели се повече и още повече в нас с Твоя животворящ Дух, та да бъдем живи и да живеем в безсмъртното Царство. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

Автор – св. Николай, еп. Жички и Охридски


Гласувай:
1
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyudmilin
Категория: Тя и той
Прочетен: 15807
Постинги: 34
Коментари: 8
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Януари, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031